This is an example of a HTML caption with a link.

Gasprijs op hoogste punt in twee jaar

Geplaatst op 06 Februari 2017

Door de kou en de relatief hoge olieprijs, staat de gasprijs op het hoogste punt in twee jaar. Een kuub gas op de de Nederlandse gashandelsplaats Title Transfer Facility (TTF) kost nu bijna € 0,23. (www.eex.com)

Dat is de zogeheten dagelijkse referentieprijs voor natuurlijk gas. Ter vergelijking: in september lag deze gasprijs nog rond de € 0,11.

Hoewel € 0,23 in historische context niet heel hoog is, is gas in twee jaar niet zo duur geweest als nu. 'Het is een relatief koude winter in vergelijking met de vorige twee jaar, en ook komende dagen lijkt er weer een koude front te komen wat zorgt voor een hogere vraag naar gas', zegt Hans van Cleef, energieanalist van ABN Amro.

Zenuwachtig

'Handelaren zijn bijzonder zenuwachtig door de krappe gasvoorraden en reageren op elk signaal', schreef Agro Energy afgelopen week al in een marktcommentaar. Agro Energy is een bedrijf dat onder meer voor tuinders handelt in energie.

'Door een conflict tussen Polen en Rusland over gebruik van een transportleiding (OPAL) gaat er sinds 1 februari minder Russisch gas naar Duitsland', aldus Agro Energy. 'Door hoge steenkoolprijzen en lage rivierstanden in Duitsland (koelwater voor kolencentrales) moeten gascentrales een tandje bij zetten.'

Importeur

In Frankrijk zijn nog steeds relatief veel kerncentrales gesloten voor onderhoud. 'Normaal is Frankrijk netto-exporteur, nu importeur van stroom', zegt Van Cleef.

Hij wijst verder op de olieprijs. Die is afgelopen jaar fors opgelopen, en gaat richting de $ 60 per vat. De gasprijs op de TTF is niet aan de olieprijs gekoppeld. 'Maar zeker voor termijncontracten zien we een hoge correlatie met de ontwikkeling van de olie- en gasprijs. Met contracten met Rusland (dus niet de TTF, red.) zijn nog wel steeds gekoppeld aan de olieprijs, en worden dus niet gedreven door regionale hubs.'

---
bron: fd.nl