This is an example of a HTML caption with a link.

Tennet: Nederland in 2017 deels afhankelijk van stroomimporten

Geplaatst op 13 Oktober 2016

Nederland wordt vanaf volgend jaar deels afhankelijk van stroomimporten vanuit het buitenland. Dat komt omdat steeds meer kolen- en gascentrales buitenwerking worden gesteld. Tegelijk neemt de behoefte aan transport van elektriciteit toe, onder meer door het groeiend aantal elektrische voertuigen. Dit is te lezen in het rapport 'Monitoring Leveringszekerheid 2016' dat netbeheerder Tennet donderdag heeft gepubliceerd.

Tennet is sinds 1998 als enige in Nederland verantwoordelijk voor het beheer van de hoogspanningsleidingen, de hoofdwegen van het elektriciteitsnet. De netbeheerder onderzoekt jaarlijks of de opgestelde opwekcapaciteit voor stroom in Nederland in de komende zeven jaar voldoende is om de binnenlandse vraag te dekken.

Wintermaanden
Volgens Tennet is dat nu nog wel het geval, maar op bepaalde momenten, vooral in de wintermaanden, kan de opwekcapaciteit in Nederland onvoldoende zijn om pieken in het stroomgebruik op te vangen. Volgens Tennet leidt de toename van elektrisch vervoer tot een groter stroomverbruik. Dat geldt ook voor huishoudens die hun cv-ketels vervangen door warmtepompen.

Opwekcapaciteit
Nu heeft Nederland een opgestelde opwekcapaciteit van 27,8 gigawatt stroom. Daarvan bestaat 22,8 gigawatt uit zogeheten thermisch vermogen, opgewekt door vooral kolen- en gascentrales, en 5,0 gigawatt uit windturbines en zon-pv-installaties. Bovendien zit 4,6 gigawatt aan centrales in de mottenballen. Tennet gaat nader onderzoeken hoe snel en tegen welke kosten de tijdelijk uitgeschakelde centrales weer operationeel kunnen worden gemaakt.

Groei van wind- en zonne-energie
Het productievermogen uit wind en zon neemt tot 2023 toe tot 17,2 gigawatt. Daar staat tegenover dat ongeveer 3,7 gigawatt aan kolen- en gascentrales wordt gesloopt. Dat geldt ook voor een deel van de centrales dat nu nog in de mottenballen zit, waardoor nog eens 1,3 gigawatt aan productievermogen verdwijnt. Tennet verwacht, mede door de aanleg van grote windparken, dat de totale opwekcapaciteit per saldo zal toenemen van 27,8 gigawatt nu naar 35,5 gigawatt in 2023.

Grensoverschrijdende verbindingen
Het beschikbare thermisch vermogen zal de piekvraag in Nederland — die ruim 18 gigawatt bedraagt — omstreeks 2023 evenaren, voorspelt de netbeheerder. Omdat Tennet de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in grensoverschrijdende stroomverbindingen, interconnectoren genoemd, hoeft de leveringszekerheid niet in gevaar te komen.

Capaciteitsuitbreiding
De totale import- en exportcapaciteit kan met ruim de helft uit worden gebreid naar 9,1 gigawatt in 2020, aldus Tennet. Nederland heeft nu drie stroomverbindingen met Duitsland, twee met België, een met het Verenigd Koninkrijk en een met Noorwegen.

Met Duitsland, tussen Doetinchem en Wesel, komt een vierde verbinding, goed voor 1,5 gigawatt, en tussen Nederland en Denemarken wordt een zeekabel, de Cobra-cable, gelegd met een capaciteit van 0,7 gigawatt.

Bovendien kunnen, afhankelijk van de marktomstandigheden en stroompatronen — flows genoemd — de bestaande capaciteiten met Duitsland, België, Engeland en Noordwest-Europa worden uitgebreid tot maximaal 1,2 gigawatt.
---
bron: fd.nl