Goed voor het milieu én voor uw portemonnee

Bij Kobespa zijn we dagelijks bezig met energie en weten we dat de energiesector een grote impact heeft op de opwarming van de aarde. Daarom vinden wij het belangrijk om te blijven zoeken naar verduurzamingsmogelijkheden. Gelukkig kan dat tegenwoordig steeds meer. In Nederland zijn er namelijk veel technologieën beschikbaar om te zorgen voor zo min mogelijk schadelijke uitstoot. Bij Kobespa dragen wij graag ons steentje bij door ons te verdiepen in deze mogelijkheden en ondernemers te assisteren bij het verduurzamen van hun bedrijf. In samenwerking met MVO Nederland hebben wij al tientallen bedrijven geholpen met het schakelen naar duurzame energie. Dit is natuurlijk niet alleen goed voor de planeet, maar het levert vaak ook flinke besparingen op. Bovendien maakt u aanspraak op subsidies wanneer u verduurzaamt.

Goed-voor-het-milieu-en-uw-portemonnee

Onze werkwijze

Tijdens de energiescan legt onze duurzaamheidsadviseur uit welke verduurzamingsmogelijkheden toepasbaar zijn op uw onderneming. Voorbeelden hiervan zijn LED-verlichting, na-isolatie, warmtepompen, WTW-units, HR++ beglazing en zonnepanelen. Daarnaast onderzoekt onze duurzaamheidsadviseur op welke subsidies u aanspraak kunt maken. Denk hierbij aan de Energie-Investeringsaftrek (EIAO), de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) of de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidies geven vaak het laatste zetje op weg naar verduurzaming.

Benieuwd naar wat Kobespa voor u kan doen?

De verduurzamingsdiensten van Kobespa

Na de energiescan zal op basis van uw wens een pakket worden opgesteld met daarin de verduurzamingsoplossing(en) die Kobespa heeft uitgezocht. Dit doen wij aan de hand van twee verschillende diensten.

Energiescan

Met de energiescan helpt Kobespa ondernemers bij het in kaart brengen van het huidig duurzaamheidsniveau van hun onderneming. Daarnaast formuleren wij, afhankelijk van uw wens, verschillende strategieën voor het verduurzamen. Kobespa fungeert als uw intermediair door het verduurzamingsproject van begin tot eind te begeleiden.

Energie reduceren

Uw vastgoed wordt onderzocht en geïnspecteerd op het toepassen van maximaal twee duurzame maatregelen om het energieverbruik te reduceren tot een acceptabel niveau. Dit betekent dat er maximaal twee maatregelen voor de deelnemer of relatie worden onderzocht.

Er worden maximaal twee duurzame maatregelen voor de deelnemer of relatie uitgewerkt en berekend op basis van de beschikbare informatie. Hierbij vormt de energiebesparing, investering en terugverdientijd de kern.

Er wordt onderzocht op welke subsidie- en/of fiscale regelingen u aanspraak kunt maken.

U ontvangt van onze gespecialiseerde duurzaamheidsadviseur een overzichtelijke adviesrapportage waarin de belangrijkste kernpunten voor de verduurzaming van uw vastgoed staan opgenomen.

Denkt u na over het realiseren van een van deze verduurzamingsmaatregelen? Of heeft u andere ideeën, zoals isolatie van het gebouw of installatie van een warmtepomp? Neem contact met ons op en regelen het samen met u. Van begin tot eind.

Energie reduceren & opwekken

Uw vastgoed wordt onderzocht en geïnspecteerd op het toepassen van maximaal vier duurzame maatregelen. Dit kunnen maatregelen zijn om het energieverbruik tot een acceptabel niveau te verlagen en/of het resterend verbruik duurzaam op te wekken.

Er worden maximaal vier duurzame oplossingen uitgewerkt en berekend op basis van de beschikbare informatie. Hierin wordt de energiebesparing, energieopwekking, investering en terugverdientijd als kernpunt benadrukt.

Er wordt onderzocht op welke subsidie- en/of fiscale regelingen u aanspraak kunt maken.

U ontvangt een overzichtelijke adviesrapportage waarin de belangrijkste kernpunten voor de verduurzaming van uw vastgoed staan opgenomen.

Duurzaamheid certificering

Kobespa helpt organisaties die specifieke invulling nodig hebben voor het verduurzamen van hun vastgoed. Deze invulling kan bepaald worden aan de hand van een aantal certificering-methodes. We onderscheiden de Europese Energie Efficiency Richtlijn audit (EED), de BREEAM-NL certificering (BREEAM) en de GPR Gebouw certificering (GPR).

Is mijn onderneming auditplichtig?

Heeft u een onderneming met meer dan 250 fte (inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen)? Of heeft de onderneming een jaaromzet van € 50 miljoen of meer én een jaarlijks balanstotaal van meer dan € 43 miljoen (inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen)? Dan is de energie-audit mogelijk op u van toepassing.

Verschillende audits

Europese Energie-Efficiency Richtlijn

 

Een EED audit is een verplichte energie audit voor grote ondernemingen. Deze EED Audit is een uitgebreid onderzoek en uiteindelijke rapportage volgens vastgestelde richtlijnen naar de energetische besparingsmogelijkheden van een bestaand gebouw.

Vanaf € 1.250,- (excl. BTW)

Building Research Establishment Environmental Assessment

 

BREEAM-NL (BREEAM) is een internationale certificering voor het niveau van duurzaamheid van een gebouw. BREEAM is in Nederland de meest toegepaste certificering om het duurzaamheidsniveau van een gebouw in kaart te brengen. Zowel nieuw- als bestaande bouw kan worden voorzien van een BREEAM-certificaat. Met de BREEAM-certificering wordt het gebouw beoordeeld op thema's zoals energie, materialen, water, afval en gezondheid. BREEAM kent vijf kwalificaties, van een tot en met vijf sterren. Een BREEAM-certificering kan tevens als alternatief worden ingezet wanneer een bedrijf of organisatie een verplichte EED audit dient uit te voeren voor de overheid.

 

Vanaf € 6.500,- (excl. BTW)

Gemeentelijke Praktijk Richtlijn

 

GPR Gebouw (GPR) is een methodiek om het niveau van duurzaamheid van een gebouw in kaart te brengen en prestatiegericht te ontwerpen en te verduurzamen. GPR is in Nederland na de BREEAM-methodiek, het meest toegepaste duurzaamheidscertificaat. Zowel nieuw- als bestaande bouw kan worden onderzocht met GPR en wanneer gewenst worden voorzien van een GPR-certificaat. Met de GPR-methodiek wordt het gebouw beoordeeld op thema's zoals Energie, Milieu, Gezondheid en Toekomstwaarde. Met de GPR-resultaten kunnen gefundeerde keuzes worden gemaakt om het gebouw te verduurzamen. Een GPR-certificering wordt door de overheid (RVO) erkend om direct aanspraak te maken op bepaalde fiscale regelingen bij nieuwbouw of renovatiewerkzaamheden.

 

Vanaf € 1.250,- (excl. BTW)

Verduurzamingsmaatregelen

Met vragen over specifieke maatregelen ter verduurzaming kunt u altijd bij Kobespa terecht. Wij helpen u graag meedenken met de mogelijkheden en uiteindelijk kunnen we de aansluitingen voor u regelen. Hieronder een kort overzicht van de duurzame oplossingen waarover wij adviseren en ook helpen bij het uiteindelijke installeren.

Het installeren van zonnepanelen kan erg voordelig zijn voor uw energierekening. U levert namelijk deels uw eigen, schone energie. Soms kan overtollige energie zelfs geleverd worden aan het net, wat u extra geld oplevert. Toch is niet iedere onderneming geschikt voor installatie van zonnepanelen. Bij Kobespa staan we klaar om met u in gesprek te gaan over de eventuele voordelen en gaan we met u na of installatie bij u mogelijk is. Ook kijken we hoeveel subsidies u mogelijk kunt ontvangen wanneer u zonne-energie opwekt en helpen we u bij de aanvraag ervan.

Omschakelen naar LED-verlichting binnen uw organisatie is een relatief simpele manier om flink wat energie te besparen. Daarnaast maakt u aanspraak op diverse voordelige fiscale regelingen bij investering in LED-verlichting. Wij vertellen u hier graag meer over en als besluit het te installeren dan regelen wij dit voor u.

Met het installeren van een windmolen kunt u een grote hoeveelheid schone stroom opwekken. Vooral voor de grotere ondernemingen kan het interessant zijn. Echter is het bouwen van een windmolen niet zomaar gedaan; er zitten nogal wat haken en ogen aan. Zo zijn er bijvoorbeeld vergunningen voor nodig en bovendien is niet iedere aansluiting geschikt voor een windmolen. Onze duurzaamheidsexpert kan checken of een windmolen mogelijk is en de aanvraag van vergunningen en subsidies. Ook kunnen wij het beste en voordeligste installatiebedrijf aanbevelen.

We gaan steeds meer elektrisch rijden en daardoor zijn laadpalen bij uw onderneming onmisbaar. Het is zelfs voor bepaalde bedrijfsgebouwen verplicht om een aantal laadpalen aanwezig te hebben.

 

Daarom is het niet onverstandig om na te denken over het installeren van zakelijke laadpalen. Hier denken wij graag over mee. Uiteindelijk kunnen wij helpen met de keuze en offertes aanvragen bij installateurs.