Wettelijke verduurzamingsplichten

Verbruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas? Dan bent u wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter te treffen. Tevens moet u in dat geval deze maatregelen ook rapporteren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De informatie- en energiebesparingsplicht vloeien vooruit uit de Wet milieubeheer. Doel van deze regelingen is om bedrijven bewuster te laten zijn in hun energieverbruik en om verduurzaming te stimuleren.

Bij Kobespa kunnen we u precies vertellen welke verplichtingen uit de Wet milieubeheer voortvloeien en hoe wij u kunnen helpen hieraan te voldoen. Maak hiervoor een vrijblijvende afspraak.

Wettelijke verduurzamingsplichten

Hulp nodig? Kobespa Energie & Advies ontzorgt u graag!

Stappenplan

Onderstaand stappenplan helpt u inzicht te geven in de verplichte werkzaamheden omtrent de informatie- en energiebesparingsplicht. Tevens wordt vermeld wat Kobespa hierin voor u kant betekenen.

Wanneer uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas verbruikt, valt het onder de Informatieplicht energiebesparing. Toch zijn er diverse bedrijven die ervan uitgesloten zijn. Check hiervoor de website van het RVO of neem simpelweg contact met ons op en wij kunnen u vertellen of u onder de uitzonderingen valt.

 

Mogelijk heeft u naast de Informatieplicht energiebesparing ook nog een Energie-auditplicht (EED). Dit hangt onder meer af van de omzet en het aantal werknemers binnen het bedrijf.

 

Mocht uw bedrijf de Informatieplicht energiebesparing of Energie-auditplicht hebben, dan kan Kobespa u uiteraard hierbij ontzorgen.

In de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) staat per bedrijfstak welke maatregelen acceptabel zijn voor het voldoen aan de wettelijke verduurzamingsplicht. Zo dient een tuinbouwbedrijf andere maatregelen te treffen dan een autogarage bijvoorbeeld. Kobespa zoekt graag voor u uit welke maatregelen het beste bij uw organisatie passen.

Aan de hand van de EML dient u een informatierapportage op te stellen. Onze adviseurs neemt deze zorg graag uithanden door dit rapport voor u samen te stellen. Het rapport dat door ons wordt opgesteld is per direct implementeerbaar en voldoet aan alle eisen die de RVO hieraan stelt.

Wanneer uw rapportage compleet is, dient deze via het eLoket van de RVO ingeleverd te worden. In overleg kan dit door ons worden gedaan. Hiervoor dient u wel over eHerkenning te beschikken.

Wanneer de informatierapportage is goedgekeurd, kan uw organisatie beginnen met het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen die u heeft geformuleerd. Wij begeleiden u graag tijdens de uitvoering van deze maatregelen. Onze adviseurs zijn experts op het gebied van verduurzamen en energie besparen. Aan de hand van de Erkende Maatregelenlijst (EML) zal een van onze adviseurs u van A tot Z begeleiden.

tijdens de uitvoering van deze maatregelen. Onze adviseurs zijn experts op het gebied van verduurzamen en energiebesparen. Aan de hand van de Erkende Maatregelenlijst (EML) zal een van onze adviseurs u van A tot Z begeleiden.

Wilt u meer weten over welke verplichtingen voortvloeien uit de Wet milieubeheer voor u als ondernemer? Of wilt u advies over hoe u voldoet aan de informatie- en energiebesparingsplicht? Neem contact met ons op en wij vertellen u hier meer over. Uiteindelijk kunnen wij u begeleiden bij de te treffen maatregelen.